Силно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси огромни територии в

...
Силно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси огромни територии в
Коментари Харесай

Един месец от силното земетресение: Турция бавно се възстановява

Силно земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер разтърси големи територии в Турция и елементи от Сирия на 6 февруари рано сутринта, убивайки над 50 000 души в двете страни.

Световната здравна организация съобщи, че това е  " най-тежкото естествено злополучие "  в европейския район от един век насам, обобщава Агенция Франс Прес.

Месец по-късно Турция е изправена пред нелеката задача да възвърне изравнените със земята градове, в които десетки хиляди са заровени, а доста от оживелите едвам претърпяват в палатки или контейнери.

Броят на починалите вследствие на земетресението в страната нарасна до 45 968 души, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу в събота. 4 267 от починалите са сирийски бежанци, избягали от гражданската война в страната си. Други хиляди хора в Сирия починаха.

Земетресението разтърси 11 турски провинции в 4:17 ч. локално време, до момента в който хората спяха в домовете си, които не бяха издигнати да устоят на мощни земетресения.

Турските управляващи оповестиха, че 214 000 здания са се срутили след земетресението, доста от тях в Хатай и Кахраманмарас.

Екипи от служащи към момента се трудят, с цел да разчистят отломките, които в този момент доминират в потърпевшите от земетресението градове.

Около 14 милиона души са наранени от бедствието - една шеста от популацията на страната.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че до момента 3,3 млн. души са били принудени да изоставен зоната на земетресението. По публични данни повече от 1,4 млн. души са били преселени в палатки, близо 46 000 - в контейнерни градове, а останалите са били настанени в общежития и къщи за посетители.

Правителството е все по-недоволно от оправянето с бедствието. Ердоган упрекна за това тежките зимни условия, които покриха главните пътища с лед и сняг, повредиха пътищата и неработещите летища.

В някои провинции, в това число в Адияман, гневът против страната остава мощен. Оцелели описаха пред Агенция Франс Прес, че са били оставени да избавят околните си, затрупани под руините, с голи ръце, защото дни след земетресението не е имало избавителни екипи, бойци или полиция.

Някои оживели описват, че са станали очевидци на гибелта на свои родственици, тъй като не са могли да ги извадят от руините заради неналичието на съоръжение, необходимо за продупчване на бетонни плочи.

Ердоган призна за " дефекти " и изиска " амнистия " след критиките за реакцията на държавното управление му.

" Не е допустимо да бъдем подготвени за сходно злополучие ", каза турският президент по време на посещаване в региона на земетресението.

Опозиционни медии и политици упрекнаха държавните институции, в това число организацията за бедствия, за бавната реакция.

Дружеството на Червения полумесец и неговият ръководител Керем Киник бяха упрекнати, че продават, а не подаряват палатки за хората, останали без дом след земетресението.

Досега нито един държавен чиновник не е поел отговорност за реакцията и не е подал оставка.

Строителите бяха упрекнати, че не са се спазвали стандартите и по тази причина толкоз доста сгради са се разпаднали като къщурка от карти.

Властите са задържали повече от 200 души, в това число строителни бизнесмени, като част от разширяващото се следствие. Турските медии демонстрираха по какъв начин някои от строителите са арестувани на летището в Истанбул, докато се пробват да избягат от страната.

Турция, която към този момент страда от внезапно повишена инфлация и отслабваща валута, в този момент би трябвало да поеме икономическите вреди от земетресението, които Световната банка оценява на повече от 34 милиарда $.

Тази сума се равнява на четири % от Брутният вътрешен продукт на страната през 2021 година и не регистрира разноските за възобновяване, които могат да бъдат " два пъти " по-големи, съобщи Световната банка.

Тъй като до изборите остават единствено няколко месеца, Ердоган даде обещание да обезпечи нови домове на милионите наранени и то в рамката на една година.

През двете си десетилетия на власт турският водач разчита на строителния бранш в страната, като се хвали с модернизацията, с помощта на която са издигнати пътища, мостове и тунели.

Според Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) напъните за възобновяване след земетресението могат да донесат стопански изгоди.

" Увеличаването на производството вследствие на възстановителните действия може значително да компенсира негативното влияние на спирането на икономическата активност ", обявиха от Европейска банка за възстановяване и развитие.

Парламентарните и президентските избори ще се проведат по проект на 14 май макар земетресението, посочи тази седмица Ердоган.

Миналия месец президентът обяви тримесечно изключително състояние в региона на земетресението, което подхрани слуховете, че вотът може да бъде отсрочен. Все още не е ясно по какъв начин ще бъде възобновена сигурността на вота и дали разселените хора ще могат да гласоподават.

Изборите наподобяват най-решаващи за Ердоган, който е на власт първо като министър-председател, а по-късно и като президент от 2003 година насам.

Земетресението наложи отсрочване на оповестяването от страна на опозиционния алианс на страната на обединен претендент, което в този момент се очакваше в понеделник. Най-вероятният претендент е Кемал Киличдароглу, началник на главната опозиционна Републиканска национална партия
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР